lørdag 18. juli 2009

Andre Dag på Bornholm.


Mandag 6.juli 2009.

Dagen opprant med litt havtåke, vi var forberedt på det meste, for vi hadde sett på Yr.no hver dag før avreise, og de meldt ned mot 15 grader og regn…Så vi var glad for ”bare” havtåke...og utover dagen ble været bare alldeles nydelig...så Yr.no tok heldigvis feil...Etter frokost på vårt tilviste bord… tok vi bilen til Gudhjem, parkerte ved museet på vestsiden ved Melsted og tok syklene over på sykkelstien, og syklet så mot Almindingen som ligger midt på øya. Vi fulgte sykkelvei nr 25 fra Gudhjem. Da syklet vi sakte men sikkert oppover og oppover. Jeg med min damesykkel med kurv, uten stor kondis må sies, og Svein med sin kondis pga av 2 ukentlige syklinger tur retur jobb i Lillesand, vi var ikke helt like i utgangspunkt nei. Men jeg gjorde mitt beste, det skal sies J. Og nydelig opplevelse var det, masse fine blomster å se langs veien, både valmuer, kornblomster og annet som prydet åkrer og veikanter. Flott! Og det å se det hele med sjøen som bakgrunn, det gjorde det til en flott opplevelse!

Vårt første stopp ble vannfaldene ved Kobbeå, ”Stavehøl Vandfald”. Det er en 8 m høy og 2 m bred klippespalte, der elven faller fritt. Det er øyens nest høyeste vannfall på 3 meter, og dette ligger blant store varmekjære løvtrær, som gjør det hele til et flott skue. Og slike skoger er det en del av på Bornholm. Det gjør at det minner noe om de Polske skoger som jeg er så glad i. Slike skoger som gir meg fred og ro i sinnet, på en helt spesiell måte. Det er absolutt andre skoger enn på ”fastlands-Danmark” også, og det er med på å gjøre øya mer spennende for meg. Det gjør også at jeg ser den ligger nærmere Polen f.eks, den kan minne om naturen der, i sær med sine flotte skoger.

Neste stopp ble ved Østerlars kirke, som er en rundkirke, bygd under middelalderen. Den er beskrevet første gang i 1332. Men det menes den er fra midten av 1100-tallet. Den kalles ØsterLars kirke fordi den ble viet til St. Laurentsius, på dansk St. Lars. Men etter hvert ble den gitt navnet Øster Lars fordi den måtte skilles fra Nylars kirke som ble viet til St Nicolaus. Østerlars kirke ligger på en høyde, 100 m over havet. Den er Danmarkes største rundkirke. Det er 4 rundkirker på Bornholm, disse ble oppført som kirkeborger, for å tjene som Gudshus i rolige tider og som tilfluktssted og vern mot fiender i ufredstider. Pga sin beliggenhet, ble Bornholmerne overlatt til å forsvare seg selv i ufredstider. Derfor ble kirkene brukt som forsvarsverk, og som lager for østersjøhandlernes viktigste varer. De ble lagret i lagre i de øvre etasjer. Det er en smal dør og en smal ujevn trapp opp til disse øvre etasjer, det er trolig fordi det ikke skulle være lett og raskt forflytte disse varene som ble oppbevart der oppe. Fra nord til syd er rotunden litt over 16 meter i utvendig tverrmål. Innvendig måler den 13.2 meter. Men likevel virker kirkens indre del noe trang, dette fordi den har en stor bæresylinder i midten. Dette fordi de nok ikke torde å ha så stort spenn i en slik kirke. I de mindre kirkene kunne de ha et forholdsvis større spenn. Men når de måtte ha denne bæresøylen i midten, så viker den som en stengsel for prekestol og alter. Slik at de som sitter bakerst i kirken sitter uten å se det som skjer foran eller fra prekestol. I denne midtsøylen er det gjort slik at der står døpefonten i sitt eget lille rom, hvor alle kan se inn gjennom små bueåpninger. Det er også plass til dåpsfolket på stoler inne i dette dåpskapellet. Det var en morsom opplevelse å se denne kiken som var så annerledes enn våre norske kirker.

Etter en stopp ved Østerlars syklet vi videre mot Alminingen, gjennom flotte jorder med korn og blomster. Når vi kom til Almindingen var det store, mektige skoger å sykle i. Almindingen ligger i Bornholms indre områder. Der sykkelvei 25 møtte sykkelvei 26 tok vi denne mot vest i Almindingen. Så kom vi over i Rø Plantage og videre utover i blanding av skog- og åkerlandskapet. Vi tok av nr 26 og syklet småveier mot Gudhjem igjen, hvor vi hadde bilen parkert. Denne dagen hadde vi lært, og kjøpt med oss litt ost og rundstykker som vi koste oss med på en koselig rasteplass i Almindingen.Etter vi kom til Gudhjem hvor vi hadde parkert bilen kjørte vi til Svaneke, som er en flott østlig småby på Bornholm. De har sitt Svaneke Brygghus, og et deilig lokalt øl, som vi likte godt. Svaneke er ellers fin med at den har så flotte bindingsreisverkshus. Det var en flott opplevelse å gå rundt i denne småbyen. De, som mange andre steder, hadde sitt røkeri. Og Svein fikk her sin etterlengtede røykte ål… og jeg fikk min røykte ørretfillet, det var godt begge deler. Svein var nok ikke så forsnøyd her som han ble seinere. Men vi fikk i alle fall opplevd det. I Svaneke har de også sitt eget ”ismeieri”, men en deilig hjemmelaget is. Vi fikk prøve den, og den var deilig!

På hjemvei tok vi en tur utom Helligdomsklipperne igjen, og fikk sett de områdene som vi ikke hadde fått med oss den første dagen. Vi var nok litt slitne og fulle av opplevelser når vi kom tilbake til hotellet på kvelden, og det ble en tidlig kveld på sykkelturistene, i alle fall undertegnende… :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar