tirsdag 24. november 2009

Aksent og dialekt.

I Norge har vi mange dialekter, og ser på det som stort sett veldig flott at vi klarer å holde på våre ulike dialekter. Alt fra skarring som vi bl.a har sørpå, til kun å snakke med 2 kjønn som Bergenserne, og alle de andre finurlige dialektvariantene med "snodige" ord og endinger.

Jeg vet at mange synes det er lettere å forstå svensk eller dansk enn å forstå noen fra samme land som oss med en spesiell dialekt. Men vi godtar hverandres dialekter, og vi behøver stort sett ikke endre våre dialekter for å bli forstått i vårt eget land. Men når de som har en aksent pga de har utenlandsk bakgrunn, snakker "feil", så "skjønner" vi de ikke... Da kan vi få sagt at "de" må lære norsk bedre, og "de" må bruke norsken for å lære å snakke.. Jo det er sant det, og det er det de prøver, og da kommer det noen ganger "litt feil ut". Vi må kanskje godta at de fleste som ikke er født i Norge, kommer til å ha en aksent resten av livet når de snakker norsk. Men det gjør vel ikke så mye så lenge vi forstår de! Det er mange måter å snakke norsk på, med og uten aksent! OG selv om "de" snakker med aksent, betyr det ikke at de tenker med aksent....


.
Kommenter gjerne innlegget!


.

2 kommentarer:

  1. Fikk lyst til å komme med en liten kommentar her. Jeg mener at det ikke nødvendigvis er galt "å tenke med aksent". Da mener jeg et utvidet begrep av ordet aksent. Kan vi ikke si at "de" har en aksent pga sin bakgrunn fra annet land, språk, annen kultur og ballast ellers som livet har gitt dem? Men jeg mener at vi "alle tenker med aksent", hvis vi tenker på vår bakgrunn og det livet vi har levd og lever. Det vil prege oss når vi hører det andre sier og ser hva de gjør. Vårt liv preger kommunikasjonen mellom oss, både i det vi selv sier og det vi hører/oppfatter. Dette kan beskrives som en slags "aksent". Og jeg mener at dette ikke er noe som helst galt. Det bare krydrer livene våre, men stiller store krav til oss for å forstå hverandre bedre.

    Hilsen Torhild

    SvarSlett
  2. Når en ser det på den måten er jo det også sant, alle har vi vår måte å tenke på, derfor har vi alle vår "tenke-aksent". Det som er litt utfordrende for de som snakker med aksent, er at de ofte føler de ikke kan snakke "godt nok" norsk.. Aksent synes jeg ofte kan være litt negativt ladet ord...men hvis en tenker at vi alle har vår egen aksent så blir det kanskje bedre.. Og vi har jo med så mangt som gjør oss til den vi er...med mange ulikheter..mange forskjellige aksenter.

    SvarSlett