onsdag 30. september 2009

Episode i møte med mennesker av ulike kulturer..3 ..... Synd det er krig i et så nydelig land...

En venn av meg som kommer fra et område i verden som er mye preget av krig opplever at ting blir sagt til han som han reagerer på. Ting som blir sagt er kanskje ikke så galt ment, men det kan oppleves som ganske provoserende.

En slik episode var når en kollega av min venn sa til han at han hadde sett en dokumentar fra hans hjemland, og det var jo så vakkert der. Min venn var jo enig i det, og syntes det var koselig sagt. Men så sa denne kollegaen: " Synd det er krig i et så nydelig land, ellers kunne jeg jammen tenkt meg på ferie dit." Det denne kollegaen ikke tenkte på, var at det faktisk er en god del mennesker som bor i dette landet, som ikke ønsker krig, som gjerne vil ha fred, ikke for at det skal komme turister dit, men fordi de vil ha frihet. De ønsker å kunne bygge opp sine hus, sitt land, sin infrastruktur, sitt utdanningssytem igjen osv, slik at de kan få et liv hvor de kan leve og utvikle seg i fred og frihet.
Det er kanskje flere som kunne ha kommet til å uttrykt seg på denne måten, fordi vi i Norge tenker utfra vårt ståsted. Og vi tenker utfra hvor det er fint, at dit vil vi reise, uten å tenke på de som lever der i ufred og som offer for naturkatastrofer daglig. Og mange av de har heller ikke anledning til å reise vekk, komme vekk fra disse stedene.
Se forøvrig bloggpost om Turister og Omstreifere..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar